House 108 / H Arquitectes

first_img Houses Projects House 108 / H ArquitectesSave this projectSaveHouse 108 / H Arquitectes Spain ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/3430/house-108-h-arquitectes Clipboard Save this picture!+ 21 Share 2005 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/3430/house-108-h-arquitectes Clipboard “COPY” CopyAbout this officeHARQUITECTESOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesSanta Cristina d’AroSpainPublished on July 13, 2008Cite: “House 108 / H Arquitectes” 13 Jul 2008. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemSynthetics / AsphaltMitrexSolar RoofMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialLinoleum / Vinyl / Epoxy / UrethaneTerrazzo & MarbleTerrazzo Flooring – Terroxy Resin SystemsMetal PanelsTrimoMetal Panel Finishes – ArtMePanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsMega-Panel Facade SystemsStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Iconic SeriesBricksFeldhaus KlinkerFacing Bricks – Waterstruck VascuWallcovering / CladdingLinvisibileLinvisibile Boiserie and Skirting Systems | OrizzonteMetal PanelsRHEINZINKPanel Systems – Horizontal PanelDoorsJansenFire Doors – Janisol 2 EI30 70 mmSlabs / Plates / SheetsMetadecorMetal Facade Blade – MD LamelMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamcenter_img Area:  109 m² Year Completion year of this architecture project Architects: HARQUITECTES Area Area of this architecture project “COPY” ArchDaily Text description provided by the architects. Although located in one of the most untouched areas of the Costa Brava, Rosamar housing development is characterized by a mix of different constructions and auto-constructions of a low architectural interest and a large impact on the landscape. Save this picture!As a response to that situation, this project looks to respect the natural environment on this strongly slopped plot with dense Mediterranean vegetation. We tried to modify as little as possible the environment by building the house on a slope, and thus reducing the land movements, foundation and generation of waste products. We also have maintained the vegetation in order to not lose the current shaded and cool ambience as well as a sensible design of the exterior elements – wooden stairs following the natural slope and a minimal perimeter fence. Through this section’s adaptation to the original topographical profile, we were able to connect each of the interior ambiances with the garden through wide regular openings that fuses the exterior with the interior; it assures permanent natural light, allows cross-ventilation and multiplies the control options of interior comfort. At the same time, its growing sloped geometry towards the south facilitates the renovation of hot air through the superior façade, and the capturing of new fresh air thorough the inferior one, towards the north. Save this picture!All of the openings have three fencing levels: adjustable shutters that guarantee sun protection in the summer and captures the sun’s radiation in the winter, a mosquito net which allows ventilation and protects from the insects, and finally, interior aluminum carpentry with a thermal bridge break and double glass with an interior chamber. The three panes are sliding and they can be hidden within the ventilated chamber of the façade, therefore obtaining complete openings on the construction which intensify the relationship with the environment and the perception of the walls. The façade is built with ventilated double panes and an interior bearing wall. Hence we improved the insulation, the thermal inertia and air tightness; we minimized the thermal bridges and the possible condensations and avoided cracks due to the cross of the façade’s vertical plane with the suspended floor and the roof plane. It even allowed us to reduce the light in order to cover it with self-supporting main beams that didn’t need formwork. Save this picture!The southern façade, with more sun exposure, has a natural shade: deciduous climbing plants protect it from the sun’s direct radiation in the summer and allows the sun to enter in the winter. The roof has little sun exposure because it faces the north and is protected with vegetation. It is finished with zinc over a waterproof board with a ventilated chamber and interior insulation. The concrete pavements work as thermal storage through direct radiation and greenhouse effect, giving the building a selective inertia depending on the solar protection system used. As a result, we have a second residence with a calculated program, with the minimal cost in meters, the maximum compactness, easy construction and minimal energetic investment at work and in the maintenance. And furthermore… has completely satisfied the developer. Save this picture!DETAILED LIST OF MATERIALS 1. Zinc sheet DEXTER type e=0.65mm of 400x835mm 2. Ventilated air chamber 3. Thermal insulation of extruded polystyrene sheet e=6cm 4. Painted plaster 5. Non-structural wall of 9cm 6. Air chamber 7. Structural wall of perforated brick 8. Exterior carpentry for sliding panes of triple rail of anodized aluminum. 9. Sliding pane with adjustable aluminum slats 10. Mosquito net. Sliding pane 11. Sliding balcony of silver anodized aluminium. Climalit 4/6/6 12. Natural “Bateig” stone, 3cm saw cut with throat 13. Ventilated suspended floor of 25+5cm edge. Inter-axis 70cm 14. Bitumen waterproofing sheet 15. Air chamber 16. Non-structural wall of 9cmProject gallerySee allShow lessOslo Central Station / Space GroupArticlesTetris Apartments / OFIS arhitektiSelected Projects Share House 108 / H Arquitectes CopyHouses•Santa Cristina d’Aro, Spain Year: last_img read more