Villa Rotterdam / Ooze

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/207666/villa-rotterdam-ooze Clipboard Year:  CopyAbout this officeOozeOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentHousesRotterdamRotterdamThe NetherlandsPublished on February 20, 2012Cite: “Villa Rotterdam / Ooze” 20 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodWood Siding in KSR Villa BodrumGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardBedsFlorenseBed – UpholsteredSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Qd-ClassMetal PanelsTrimoMetal Panel Finishes – ArtMeSkylightsLAMILUXRooflight F100 CircularWire MeshGKD Metal FabricsMetal Fabric in TransportationSystems / Prefabricated PanelsInvestwoodCement-Bonded Particle Board – Viroc NatureMetal PanelsRHEINZINKSeam Systems – Flatlock TilesSofasMenuDining Bench – EaveTablesArtisanCoffee Table – BloopMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream The Netherlands Villa Rotterdam / Ooze Photographs Villa Rotterdam / OozeSave this projectSaveVilla Rotterdam / Ooze ArchDaily Photographs:   Jeroen Musch    Living in a Structure The project is a redevelopment of a villa located in a green neighbourhood of Rotterdam. The existing villa was composed of an eclectic set of buildings stuck together forming a strange architectural patchwork: An original building from the early 20th century, a first extension built in 1991 mirroring the house and a final touch in 2003 to add 3 rooms and several facilities just before the current owner moved in.Save this picture!©  Jeroen MuschRecommended ProductsWoodBruagBalcony BalustradesWoodLunawoodThermowood FacadesWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeFiber Cements / CementsULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Leioa School RestorationAlthough the existing house proved to be highly inefficient with a set of substantially unusable spaces, the clients really enjoyed the feeling and “the soul of the house”, in other words the task became providing a new house in preserving the spirit of the old house. The only possible expansion of the foot print were the permission free extension from the two side walls of the original house and to extend to a new maximum height of 11m. Save this picture!©  Jeroen MuschWe have decided to use this given maximum envelop as a guide line to form the skin wrapping around the old house and shape new spaces for inhabitation. The layout has been totally reorganized around a central void. A new staircase on the north wall is servicing first and second floor. Folds and facets were generated by an intuitive rationalism following what was permitted and what would benefit the space inside. This skin became the structure which sits like a hat on top of the existing and works as a load carrier to bring down the additional weight induced by the new floors and roofs. Save this picture!©  Jeroen MuschThe only construction method able to perform the precision and the speed of delivery requested by the client was prefabricated solid timber panel (Lenotec) used for the structure of the skin (roof, walls and floor). This structure is expressed on the inside as well, it gives a sense of the new and the old: living in a new a structure together with the old walls. The transition between the 2 is subtle and gradual. As you go up in the house the relationship is changing. The new is gradually taking over the old. The spaces generated for inhabitation became very different and very specific enriching the life within in the house. The outside makes reference to traditional Dutch farms using sedum green roofs and black stained ACCOYA* planks in a standard width. The lines of the cladding wrap around the house like a continuous new skin. Beyond style or architectural aesthetic, our aim was to engage in a process of rediscovery of the vernacular, to introduce a dialogue between the old preserved next to the new and to explore a new language which reinterprets the old. Save this picture!©  Jeroen MuschIn the days of “Vacant NL” we are convinced that reclaiming the past is a form a rediscovery of a different future, away from the tabula rasa, a more sustainable and inspiring way of enriching the environment we live in. High-technology fast growing, sustainably-sourced wood more durable than teakProject gallerySee allShow lessRensselaer Spring 2012 Lecture SeriesArticles’Toward a Nomadic Architecture’ ExhibitionArticles Share Save this picture!©  Jeroen Musch+ 26 Sharecenter_img ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/207666/villa-rotterdam-ooze Clipboard CopyHouses•Rotterdam, The Netherlands “COPY” 2010 “COPY” Architects: Ooze Year Completion year of this architecture project Projects Houseslast_img read more